CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

November 28, 2010

Moist Devilas Food Kek vs Luxor

kek woo kek!!!
seyez lah cakap...tadi sangat bohsan yang amat..
kak ina gune lappy then malas yang amat nak pegi amek lappy omma..
pastu pegi text manusia2 meminta tips utk menghilangkan rase bosan..
dalam banyak2 tips yang diberikan ialah pg blogwalking...
naseb bek pulak kak ina tanak men lappy..dye cakap ngantok..*tido jeh keje kau eh mokcik?
haaa mase tu lah mule jumpe kek2 yang sedap2 ini..
so besok, aku plus2 my sis *kalo dye rajin* nk pegi carik bahan2 utk buat kek ni..ngaa~

BAHAN-BAHAN:

3/4 cawan koko

1/2 cawan air (panaskan)

1 1/2 cawan mentega tanpa garam (unsalted butter)

1 1/2 cawan gula

1 sudu kecil perasa vanila

4 biji telur gred A

3 cawan tepung kek yang diayak

1 sudu kecil soda bikarbonat

1/2 sudu kecil garam

1 cawan susu

CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan oven pada suhu 180 0C. Sapukan dulang pembakar dengan sedikit mentega dan lapikkan dengan kertas parchment.

2. Sementara itu ayak koko dan masukkan ke dalam air panas. Biarkan sejuk.

3. Di dalam mesin adunan, pukul mentega sehingga ringan dan gebu.

4. Masukkan gula secara perlahan-lahan dan pukul lagi.

5. Masukkan vanila diikuti dengan telur satu per satu.

6. Di dalam mangkuk masukkan susu ke dalam koko yang dibancuh tadi.

7. Gaulkan campuran tepung dan campuran koko/susu secara bergilir-gilir ke dalam mesin pengadun dimulai dan diakhiri dengan tepung.

8. Bakar selama 50 hingga 55 minit. Periksa dengan menggunakan lidi sate, jika kering bermakna kek telah masak.

BAHAN COKLAT SUSU SAPUAN:

1 cawan krim

2 cawan coklat masak yang dipotong kecil

1/4 cawan mentega

CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan krim dalam mangkuk yang tahan panas.

2. Tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi coklat dan mentega. Kacau sehingga sebati, sejukkan dalam suhu bilik.

3. Apabila sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk semalaman. Sebelum digunakan, pukul dengan menggunakan mesin adunan sehingga gebu.


tapi seme ni tak sure lagi...
so mase tu lah saat kebosanan mule datang...
then kak ina bg tips,dye suro men game...
try lah men game LUXOR ni...
seyez cakap men game ni memang tak bosan..
tapi tension nak mati!
wooh,susa giler...maken lame maken laju then mule lah serabot tengak mende tu laju2...
memang sangat stress yang amat...
pengakhirannyer update blog then tutop lappy, solat n tidoo...


November 26, 2010

Uliui Homseutei

mein lum


du beonjjae bang

sigdang


amacam??ader terpikat?? haa,untuk makluman...nilah homestay kami!!!
homestay ni terletak kat kawasan paling strategekkk iaitu kat sungai isap...
ape?tak strategik korang kate?hampeh lah korang ni...
penat woo nak renovate rumah yang dulu buruk jadi cantek macam ni..nampak senang tapi susa woo...
aku telah menghabiskan mase bape kurun tah nak tolong cat, tolong cat,tolong cat...
hmm,aku rase aku tolong cat jee...tapi pape pun..tetap susah..
sebab nak cat tu,bukan dinding je..siling pun kne cat..nak kne teliti,naty cat tu mercik...
kalo takde orang yang cermat mcm aku ni,rosak lah rumah ni..

akhirnya,setelah mase holiday aku telah dihabiskan dengan hanye menyiapkan rumah ni...
so now rumah ni dah pun siap...
tadaaaaaaaaa!!!
suke ta suke ta??

sedikit info :
terletak dekat sungai isap perdane..*tidak sure..heehee~
agak2,muat lah satu family dalam rumah ni,nak bawak 5 beranak pun lepas....
bilik banyak...
main room ader aircond..
second room katil queen size..*yeker?tak kenal lah katil mcm mane..yg pasti bukan single punyer

apelagi eh?aku ni tak pandai nak gitau mende2 yang best..
nak tahu kene dtg lah..
harge tu, tak mahal punyer.. :))
so pape hal contact jela...means komen laa kan...

jagbyeol~

November 24, 2010

Kids & Baby Photo Contest

salam utk semua..nampaknyer aku telah ditagg oleh member yg aku syg bucuk2 kecik molek iaitu nazirul..
owh,nmpaknyer salah faham antare aku dengan nazirul sudah kembali normal...
alhamdulillah, suke ni suke.. lg2 bace post dye tu,waa,nagis woo :')
kembali kepade tajuk entry kali ni..
nampaknyer ader contest nak kne join ni...
lets cekkidauuttt !!

syarat2 before korang nak join..

1. anda mesti menjadi follower blog kedua saya. http://sweetlikekisses.blogspot.com.Selepas ini pemenang akan di umum di blog baru:)..

2. anda mesti tag kepada 8 orang maksimum.tidak boleh kurang.dan bila anda telah tag anda mesti inform pada kawan anda yang mereka telah ditag.:)

3. letakkan banner contest di sidebar anda.

4. anda mesti sertakan satu gambar.tidak kisah gambar anda zaman baby,zaman anda budak budak,gambar adik anda,gambar anak anda,gambar anak saudara anda..

5. hantar link entry anda didalam kotak komen entry contest ini.

6.mesti mulakan title entry dengan nama contest.

7. wajib diberitahu didalam entry tentang contest ini dan hadiah yang bakal diberi kepada pemenang.

contest dengan rasmi nya dah di tutup:)

hadiah yang bakal dimenangi ialah earring dari lazo diamond jewellery.white gold.

banner contest
*letak di sidebar dan di dalam entry

manusia yang comel lote, anda telah ditagg oleh saye :

*kalo tak tulis besar2,korang tanak bace..kann??*


*kepade kaum lelaki,boleh kasi kat ur mommy oke? :))



gambar yang terpilih!!

nak terang skit pasal gambar ne...
pic baby yg atas tu adelah josyu(*me me me!!)
dibawah tu,aku dah start membesar sdikit...
ni pic dengan my family..
omma is not here cuz jadik potograperrr..
thankiuu omma, je t'aime!

doakan aku menang,mcm best jee dapat hadiah tuu..leh kasi kt my sis.hee
*josyu tak pakai subang yee

November 19, 2010

nazirul? ka bukan lagi org yg aku knl dlu...

satu mase dulu,mase aku darjah 6....
aku de sorang member ne,laki..
org nyer kecik2,putih,baek hati,senang kene buli,mudah ketawe,gedik jugak la skit2 n tak kasar..
aku rapat ngan dye,tapi kteorang rapat tak lame..since cegu tukar tempat.seme tu dah jadi kenangan utk aku...

aku mule kenal dye sebab dye duduk sebelah aizat..aizat tu dduk blkang aku je..
kawan dgn dorang ne mmg best...aizat tu pulak mcm2 lahh dye nak cakap...aderr je mende nak ckp..
nazirul ne laaa tukang dgr then dye lah yg gelak2...kadang2 tu mcm mende tu lawak sgt je...
biler teringat kat nazirul time tu,aku selalu sengih sorang2...
persahabatan yang aku dapat mase tu tak ternilai...
aizat ke nazirul ke..due2 budak ne baek...

tapi....
tak seme mende tu akan kekal kan?

mase terus berlalu dan berlalu...
biler dah masing2 msuk skola menengah,seme bawak haluan masing2...
time tu lah lost contact...
tapi,mungkin ne anugerah...nak kate jodoh...ader jodoh ke?
oke,berbalik semule kpde cerite tadi...
dak2 skola nazirul dtg skola aku..
then time tu lah dpt jumpe dye...
dye langsung tak berubah...
aku boleh dgr lagi suare dye time tu...dye jerit 'JOOOSSYYUUUUU!!!!'
hahahaha, kecoh dan semangat gilee....
dye tak tinggi langsung,same jee..pendek dari aku,tapi dye tetap nazirul yang dulu...suare yang same,muke yang same...

hari berlalu dengan pantas...
dalam, setahun kemudian,aku jumpe dye lagi...
tapi dye dah laen skit...
suare dye dah pecah,dah tinggi..same tinggi ngan aku pulak tu...
cepat betol dye besar..
tpi, dye still nazirul yang lame...
dye tego aku, peramah macam dulu jugak...
tapi malang, lepas hari tu...
aku tak pernah jumpe dye dah...
contact number pon tak de...

sampailah satu hari...reunion ex-sksi...
time tu,aku dapat taw yang mimi ader nom nazirul..
memang kecoh laa nak mintak nombor ne..semangat aku...
rindu giler kat nazirul,lame gile tak jumpe dye..
ttapi time reunion tu dye tak dtg..skit je yg dtg..xramai...
aku contact dye,tapi kteorang tak pernah jumpe lagi...

dari situ aku taw fb dye...
ader dalam satu minggu ni,aku on9 je,dye pun ader..
so chat skit2 la ngan dye...
time tuu....
aku rase laen, mcm pelik...

maken lame,aku dah maken jarang dpt tgk dye on9..
kalo ader pun,dye mcm tanak chat je...
nazirul sombong...tu yg terdetik dalam hati aku..
ye,dye pernah ckp,knpe seme org ckp dye sombong...
mungkin dye tak sedar care dye buat org anggap dye mcm tu...

tapi, aku ne sape nak menilai dye...

maken lame....aku dah tak de contact dye langsung...
bukan tak nak...
aku coment kt fb, dye tak eply...
org len punyer komen, dye reply..
ouh, terase kot...

aku pernah cakap ngan aizat yang nazirul mcm dah laen..
yee, aku rase mcm nazirul yang aku kenal mase darjah 6 tu tak mcm sekarang...
nazirul time tu layan aku baek..bukan mcm skrg.. mcm benci je kat aku...
sdeyh tu tak payah cakap la...
:')

tapi,pape pun yang jadi...
aku pikir baek aku jgn rapat sangat dgn nazirul..
sebab aku rase dye macam dah start membenci aku je...
kesiian kat aku..haishh,nasib badan..

yup,hidup ni suatu pendakian kan?

daa~

November 15, 2010

sayonara

close.....

update:

Saje nk wt gempak,xleh..??

November 3, 2010

Pelajar UIA mimpi bertemu Rasulullah s.a.w.

Pelajar UIA mimpi bertemu Rasulullah s.a.w.

oleh Muhammad Harmain Bin Palal pada pada 15hb Oktober 2010 pukul 10.56 ptg


Assalamualaikum w.b.t

Berkata Abu Salamah, “Telah berkata Abu Qatadah, Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud, sesiapa yang telah melihat daku dalam mimpinya, maka sesungguhnya dia telah melihat yang benar (al-Haqq).Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim.


Muhasabah: Mimpi pelajar UIA berjumpa Nabi Muhammad S.A.W

Luangkan masa kalian untuk membaca.. ambil peringatan dari Baginda Nabi sempena keputeraannya tahun ini.. tunjukkan kecintaan pada Rasulullah s.a.w…


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. ..

Ya Allah..lancar jari ini menaipkan sebuah pengalaman yg amat berharga dr seorang insan yg dipilih Allah utk berjumpa Nabi Muhammad s.a.w. melalui mimpi hari Khamis, 16 Rejab 1427H bersamaan 10 0gos 2006.

yg dipilih oleh ayah beliau adalah Syamimi yg bermaksud ‘kesayanganku’ , jua gelaran Nabi pada puteri kesayangan Baginda, Fatimah. Ketika khilaf memilih Nama itu, ayah beliau mengharapkan mudah2an suatu hari nanti anaknya akan menjadi salah seorang mutiara kesayangan Rasulullah s.a.w. Alhamdulillah, doanya makbul selepas 23 tahun kelahiran anak sulungnya daripada 8 adik-beradik.


Al-Quran 30 juzuk terpelihara kemas dalam hatinya. Beliau menghabiskan masa 3 tahun utk menghafal 30 juzuk Kalamullah ketika berada di negeri kelahirannya. Beliau hafal sendiri utk memenuhi harapan ibu ayah yang mengharapkan ada dalam kalangan anak mereka menjadi seorang hafiz atau hafizah. Sebagai anak sulung, beliau mengambil tanggungjawab ini utk menjadi contoh kpd adik2 yg lain. Setiap hari beliau hafal 2 mukasurat Al-Quran dan tasmi’ dgn ustaz di sebelah rumahnya. Sekarang beliau pelajar tahun 4 jurusan Undang-Undang Syariah

di universiti ini.


Akak ni memang diuji dengan sakit yg tak tahu apa punca sejak lebih setahun yg lalu. Sakitnya rasa seperti ditikam-tikam dengan pisau di bahagian belakang tubuhnya, tambahan pula kaki yang sakit di bahagian lutut sejak 8 tahun lalu tidak pernah sembuh. Pernah satu ketika, selepas makan, beliau muntah bersama segumpal rambut dari kerongkongnya.


Penderitaannya hanya Allah dan dia sendiri yang tahu. Sudah lama beliau tidak terdaya ke kelas kerana sakit itu membuatkan dia tidak dapat berdiri atau berjalan. Hilang selera makannya hingga badannya susut hampir 13 kg. Beliau hanya menggagahkan diri untuk pergi berwudhu’ 2 hingga 3 kali sehari. Wudhu’ itu dijaga sebaik mungkin untuk ibadah sepanjang hari.


Hari2 yang dilaluinya dipenuhi dgn membaca Al-Quran dan qiamullail sebagai pendinding daripada gangguan yg terus2an menyakiti diri. Diceritakan makhluk2 halus itu akan mengganggunya terutama pada waktu sebelum Subuh, Zuhur dan Maghrib. Beliau telah banyak berubat di merata tempat, berjumpa doktor2 pakar, malah ulama’ yg faqih dalam ilmu perubatan islam serta akhir sekali bertemu sorang lecturer di sini. Tapi beliau hanya mampu bertahan. Pesan ustaznya, setiap kali beliau sakit, banyakkan baca Surah Al-Baqarah.


Pagi Khamis itu, beliau berniat utk hadir kuliyah sebab sudah terlalu lama tidak mampu ke kelas. Beliau bangun kira2 jam 4.30 pagi utk solat. Berbekalkan sedikit kekuatan yg digagahkan, beliau ke bilik air utk berwudhu’ dgn memapah dinding dan segala apa yg mampu membantu beliau untuk berdiri. Habis berwudhu’, beliau jatuh tersungkur, rasa seperti ada yg menolak keras dari belakang. Tika itu beliau sudah tidak mampu berdiri, justeru beliau merangkak ke bilik. Sampai saja di bilik,beliau ketuk pintu dan rebah di depan bilik tersebut. Disebabkan sakit

yg mungkin dah tak tertanggung, dengan spontan beliau niatkan, “Ya Allah, kiranya mati itu baik untukku, aku redha, tapi kiranya Engkau ingin aku terus hidup, aku ingin dengar kata-kata semangat drpd Rasulullah s.a.w. sendiri..”


Kemudian beliau pengsan. Sahabat2 sebilik mengangkat beliau ke dalam biliknya dan di baringkan di sana . Waktu itu, sahabat2nya telah pun ‘forward message’ pd rakan2 yg lain agar dibacakan surah Yasin kerana beliau nampak sudah nazak. Malah mereka telah sedia dgn nombor2 ahli keluarganya utk dihubungi kiranya ada apa2 berlaku dengan izin Allah. Kira2 jam 11 pagi itulah, ketika tertidur dgn tenang dalam waktu qoilullah, beliau bermimpi. Beliau sedang terbaring dalam keadaan memakai telekung dgn tangannya diqiam seperti dalam solat di suatu tempat asing yang sangat cantik. Beliau terbaring di sebelah mimbar dan kelihatan banyak tiang di sekitarnya.


Tiba-tiba datang seorang Hamba Allah dgn wajah yang bercahaya dari arah depan dan berdiri hampir sekali, kira2 2 meter dari beliau. Wajahnya SubhanaLlah. .indah sekali, tak dapat nak digambarkan. Beliau tertanya2, siapakah orang ini? cantik sekali kejadiannya dan hati beliau rasa sangat tenang dgn hanya melihat wajahnya. Dirasakan seluruh kesengsaraan yg ditanggung selama ini lenyap begitu sahaja. Kemudian, Hamba Allah itu mengatakan, Assalamu’alaikum, ana Rasulullah.. ”


Subhanallah. .baginda Nabi rupanya! Nabi memakai jubah putih dan kain serban berwarna hijau di atas bahu baginda. Beliau nampak dgn jelas mata Baginda Nabi, janggut Baginda, rambut Baginda, kain serban di atas bahu Baginda dan tubuh Baginda. Kemudian Nabi katakan “Enti fil masjidi” (kamu sekarang berada di masjidku, Masjid Nabawi).. Allahuakbar!


Kemudian Baginda Nabi s.a.w. berkata: QalAllahuta’ ala;”InnaAllahama’ assobirin” (sesungguhnya Allah bersama orang2 yg sabar).

Ketika mendengar suara Nabi mengalunkan Kalamullah, terasa bergema suara merdu Nabi di seluruh alam. Sememangnya Baginda sebaik-baik kejadian dan diciptakan dgn penuh kesempurnaan. Nabi katakan (dalam lughahl arab, tp diterjemahkan di sini) ; “Ya Syamimi, dengan berkat kesabaran enti, dgn sakit yg enti tanggung selama ini, dan dgn berkat Al-Quran yg enti pelihara di dlm hati, maka Allah bukakan hijab utk enti nampak ana..”


Ketika Nabi menyebut Ya Syamimi, terlintas di hatinya “Ya Allah..Baginda kenal ummatnya!”. Ya Rasulullah.. . Ketika itu, beliau dapat merasakan baiknya Allah, memberikan nikmat yg begitu besar buat dirinya.


Kemudian Nabi katakan lagi; “Sampaikan salamku buat sahabat2 seperjuangan Islam. InsyaAllah, kita semua akan berjumpa nanti..” Nabi s.a.w. kemudian melafazkan; “Ummati.. ummati..ummati. ..” dan beliau nampak jelas Nabi menangis saat itu. Beberapa titisan airmata Baginda yg suci mengalir utk ummat Baginda! Kemudian Baginda Nabi melangkah pergi.


Beliau merintih, “Jangan pergi Ya Rasulullah.. ” tetapi Baginda tetap pergi. Subhanallah, walaupun kita tak pernah bersua dgn Nabi yg mulia, Baginda kenal dan sentiasa ingat akan ummatnya. Beliau sendiri tidak pasti, apakah Baginda menangis kerana rindu kepada ummatnya, atau mungkin saja baginda sedih dgn ummat akhir zaman ini? wallahua’lam. ..


Sedar daripada tidur yg amat indah pengisiannya itu, beliau masih dikelilingi oleh rakan2 yg turut terdengar rintihan beliau dalam tidurnya “Jangan pergi Ya Rasululah… ” Beliau kemudian menceritakan kpd para sahabat tentang mimpinya sekaligus menyampaikan salam Rasulullah buat ummat Baginda. Semua yg mendengar menangis lantaran rindu pada Nabi. Rasa malu pada Nabi krn kita jarang2 ingat pada Baginda sedangkan kita amat terhutang budi padanya. Lebih2 lagi kita sedar bahawa hanya syafaat Bagindalah yg dikejar di akhirat kelak.

Ya Allah..ketika itu, tiada kata yg lebih tinggi drpd kalimah Alhamdulillah utk di rafa’kan pada Allah atas ni’mat yg begitu besar yg Allah berikan pada dirinya. Rasa tak layak dirinya menerima anugerah dgn ujian yg hanya sedikit berbanding insan2 yg lebih berat diuji oleh Allah. Kiranya ada kalimah pujian yg lebih tinggi dr Hamdalah, pasti akan beliau sebutkan buat Allah Yang Maha Kaya. Semuanya terangkum dalam Rahmat-Nya yg melimpah ruah. Rasa sakit masih menular di tubuhnya. Cuma kali ini dia bertekad tidak akan menangis lagi utk kesakitan ini.

Usai solat Zuhur, rasa sakit yg ditanggung makin hebat. Tak pernah beliau merasakan sakit yg sebegitu rupa. Terasa panas seluruh badan dan seluruh tubuhnya rasa ditikam pada setiap penjuru. Kalau dulu, beliau akan menangis dalam menghadapi kesakitan, namun pada waktu itu beliau pujuk diri utk tidak menangis. “Apa sangatlah sakit yg aku tanggung ini berbanding nikmat yg Allah telah bagi utk melihat Baginda Nabi s.a.w..”


Kemudian beliau tidur. Beliau terus rasakan berada di tempat tinggi, tempat yg biasa hadir sepanjang beliau menerima gangguan. Beliau katakan “Ya Allah, apa lagi yg hendak Engkau berikan buat hambamu yg hina ni, rasa malu sangat dengan-Mu Ya Allah…” Kemudian dgn izin Allah, datang empat orang yg berpakaian serba hijau. Salah seorang daripadanya mengatakan; “Assalamu’alaikum Ya Syamimi..Rasulullah s.a.w. sampaikan salam buatmu. Kami utusan Rasululah..Nahnu khulafa’ ar-rasyidin. Ana Abu Bakr, ini Ummar Al-Khattab, Uthman bin ‘affan dan Ali..” Subhanallah. .Saidina Abu Bakr memperkenal dirinya dan ketiga2 sahabat yg mulia. Beliau nampak sendiri, Saidina Abu Bakr yg amat lembut perwatakannya, Saidina Ummar dgn wajah tegasnya, Saidina Uthman yg cantik sekali dan Saidina ‘Ali yg agak kecil orangnya.

Para Sahabat mengatakan; “Kami diutuskan oleh baginda Nabi utk membantu enti..” Kemudian keempat2 mereka membacakan ayat 102 surah Al-Baqarah yg bermaksud:


“Dan mereka mengikuti apa yg dibaca oleh syaitan-syaitan pada masa kerajaan Sulaiman. Sulaiman itu tidak kafir tetapi syaitan-syaitan itulah yg kafir, mereka mengajarkan sihir pada manusia dan apa yg diturunkan pada 2 malaikat di negeri Babylon iaitu Harut dan Marut.

Padahal keduanya tidak mengajarkan sesuatu kepada seseorang sebelum mengatakan ’sesungguhnya kami hanyalah cubaan (bagimu) sebab itu janganlah kafir.’ Maka mereka mempelajari dari keduanya (malaikat itu) apa yang (dapat) memisahkan antara seorang (suami) denagn isterinya. Mereka tidak akan dapat mencelakakan seseorang dgn sihirnya kecuali dengan izin Allah. Mereka mempelajari sesuatu yang mencelakakan, dan tidak memberi manfaat kepada mereka. Dan sungguh, mereka sudah tahu, barang siapa membeli (menggunakan sihir) itu, nescaya tidak akan mendapat keuntungan di akhirat. Dan sungguh, sangatlah buruk perbuatan mereka yang menjual dirinya dgn sihir, sekiranya mereka tahu..”


Selesai membaca ayat itu, para sahabat Nabi menghembus pada makhluk2 yang sedang mengganggu beliau dan mereka semua hancur terbakar.


Subhanallah. .waktu itu terus terasa seolah2 tubuhnya yg sakit dahulu ditukarkan Allah s.w.t. dgn tubuh yg baru. Hilang segala kesakitan yg setahun lebih ditanggung beliau dgn sabar. Saidina Abu Bakr mengatakan;

“Inilah ganjaran besar dari Allah buat orang-orang yang sabar..”


Kemudian, para sahabat Nabi yg mulia pun pergi meninggalkannya.


Selesai mimpi indah yg kedua ini, beliau bangun dr tidur dan terus duduk. Rakan2 sebilik pelik, kenapa beliau dapat bangun dan duduk dgn mudah . Kemudian sahabat2nya itu menyuruh beliau bangun berdiri dan alhamduliLlah. .dgn mudah beliau bangun berdiri dan berjalan d sekitar bilik. “Ya Allah, penyakit ana dah sembuh..” Semua sahabat yang ada di situ bergembira dan menangis. Kemudian beliau segera ke bilik air untuk berwudhu’. Dengan tubuh yang ‘baru’, beliau sujud syukur pada Allah s.w.t. “Ya Allah, kiranya di beri tempoh sujud 100 tahun pun belum dapat diriku menjadi hamba-Mu yg bersyukur atas nikmat yg telah Engkau berikan..”


Beliau berpesan pada kami; “Adik-adik, wajarlah para sahabat Nabi yang mulia sanggup mati demi mempertahankan Baginda. Akak yang diberi rezeki melihat Nabi tak sampai pun 5 minit dah rasa tak sanggup berpisah dengannya. Kalau boleh, nak duduk je di bilik untuk beribadah pada Allah dan mengenang wajah Nabi yg mulia. Tapi menyedari banyak lagi taklifan dan tanggungjawab kita atas muka bumi Allah ini, maka hidup mesti diteruskan. Sekarang ini hati akak tenang sangat..kalau boleh, nak je akak pinjamkan hati ni walau hanya sesaat agar adik2 dapat merasakan betapa beningnya hati ini. Tapi itu tak mungkin kan , mungkin ini bahagian akak, bahagian kalian? Hanya Pemiliknya Yang Maha Tahu. Akhir sekali akak ingin katakan, tak rugi kita bersabar…”


Keperibadiannya indah. Cerminan al-Quran katanya ‘Aisyah ra.

Dari semua aspek kehidupan, diperagakannya hanyalah kesyumulan. Allah mengajar manusia berkehidupan di muka bumi ini melalui baginda. Menuruti sunnahnya adalah pahala. Kasih sayangnya tiada bertepi, dari yang kecil hingga yang tua, dari hamba hingga ke bangsawan, dari dulu sampai sekarang, hingga ke akhirnya.. Dialah peribadi unggul sepanjang zaman.

Mencintainya suatu kemuliaan…


Pernah suatu ketika Rasulullah berkumpul didalam satu majlis bersama para sahabat. Tiba-tiba bergenang air mata baginda s.a.w. Para sahabat gelosah melihat sesuatu yang tidakmereka senangi di wajah Rasulullah saw. Bila ditanya oleh Saidina Abu Bakar ra, baginda mengatakan bahawa terlalu merindui ikhwannya.. Saidina Abu Bakar sekali lagi bertanya Rasulullah saw, “bukankah kami ini ikhwanmu?” Rasulullah menjawab, “Tidak, kamu semua adalah sahabatku.. ikhwanku adalah umatku yang belum pernah melihat aku tetapi mereka beriman dan sangat mencintaiku. .. Aku sangat rindu bertemu dengan mereka..”


Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat- Nya bershalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, bershalawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya (al-Ahzab:56)


p/s: sungguh…berderaian air mataku mengalir..daku rindu akan dirimu..Ya Rasulullah!

(kisah ini dinukilkan oleh sahabat Syamimi hasil pengalaman benar yang telah dilalui..pernah disebarkan melalui e-mel & blog sebelum ini..)

sesungguhnya, ana sangat bersyukur kerana dilahirkan didunia ini sbgai ummat nabi Muhammad S.A.W…


banyakkan lah berselawat dan mendengar zikir..insyaAllah kita semua akan mendapt syafaatnya di Akhirat kelak..wallahu’ alam..(*_ *)


Nota: Orang2 yang bijaksana itu mengambil i’tibar, justeru, ambillah pengajaran kisah ini.


josyu : diambil dari fb...subhanallah!