CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

December 23, 2012

Bangkit dengan segala kudrat yang ada


Assalamualaikum

masih teringat lagi zaman bersekolah rendah dulu.
masa darjah 1 dapat masuk kelas first. time tu tahu tidur je dalam kelas.
tidur tidur tidur memang heaven..

tiba tiba masa darjah 2 kelas last. alasan cikgu, kelas penuh..
tapi budak budak kan time tu tak kisah pun. time kelas belakang.
 main main main main..
best part bila exam still number 1 atau 2. yelah bersaing ngan budak kelas belakang.
tak belajar pun dapat je number 1.

terbayang bayang masa UPSR... malam before exam tu..
tak ada pun macam my sis, buat latihan ke apa..
tidur krooh krooh krooh..
dan seterus nya sampailah habis exam..
and alhamdulillah result sangat memuaskan hati..

Tapi masa masuk sekolah menengah..
dah macam tak ada istilah belajar.
tahu bermain je.. lari sana lari sini..
time sejarah tidur. 
balik rumah pegang buku sejarah dah macam bedtime story.tidur jugak..
Tapi alhamdulillah result membahagiakan hati dengan cara yang tak study nya..

Tapi tapi dan tapi..
masa SPM adalah satu penyesalan yang amat..



Abah...

Abah mungkin tegas dalam setiap apa yang Abah cakap. Abah buat...
tapi Abah sentiasa buat sesuatu tu untuk kebaikan anak anak dia..

ingat lagi..
masa kecik kecik..
Abah tak bagi kami main dekat padang sendiri sendiri..
Abah mesti suruh Ma tolong tengakkan..
masa Ma tak ada, Abah yang tolong jaga kiteorang..

Abah and Ma mampu didik kiteorang dengan baik..
waktu darjah 2 darjah 3 dah boleh jaga adik dekat rumah sesorang..
Tunggu abang kakak balik sekolah..

Ingat lagi masa mesin basuh tu senget..
beriya tahan mesin tu dari jatuh..
padahal boleh je tutup suis , sure mesin tu tak gerak dah.
tapi budak kecik lagi...
berdua dengan adik sandarkan badan dekat mesin tak bagi jatuh. 
nasib baik jiran sebelah terdengar lepastu suruh tutup suis..

Tak pernah lupa...
masa sekolah rendah dulu..
bila magrib je, semua dah berlari lari mandi. ada yang pergi solat..
lepastu berebut rebut nak start mengaji dulu..
bila abah dah habis baca Al-Quran, Abah ajar sorang sorang ikut turutan.
sementara tunggu Abah habis baca Al-Quran, tunggu giliran.
bacalah Al-Quran masing masing..


sekarang, masing masing pun dah besar..

Abah dengan Ma banyak bagi nasihat..
tapi tetap marah bila perlu.
tetap tegur bila kiteorang buat salah..

mungkin..
kadang kadang macam tak dengar kata..
tapi lama lama..
meresap masuk jugak segala nasihat..

InsyaALLAH..
dengan peluang yang ALLAH beri..

nak perbaiki segala kesilapan yang lalu..
mungkin perbaiki tak sesuai digunakan. 
sebab tak boleh nak ulang balik masa..
tapi...

belajar dari kesilapan.

Jangan biar orang datang dan menyedarkan kita. Kerna waktu itu mungkin sudah terlewat. Tapi. Daripada kita terus lalai. Sebaik baiknya kita sedar akan kesilapan. Belajar dan Perbaiki - Little Witch

0 luahan hati dari little witch: