CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

November 28, 2010

Moist Devilas Food Kek vs Luxor

kek woo kek!!!
seyez lah cakap...tadi sangat bohsan yang amat..
kak ina gune lappy then malas yang amat nak pegi amek lappy omma..
pastu pegi text manusia2 meminta tips utk menghilangkan rase bosan..
dalam banyak2 tips yang diberikan ialah pg blogwalking...
naseb bek pulak kak ina tanak men lappy..dye cakap ngantok..*tido jeh keje kau eh mokcik?
haaa mase tu lah mule jumpe kek2 yang sedap2 ini..
so besok, aku plus2 my sis *kalo dye rajin* nk pegi carik bahan2 utk buat kek ni..ngaa~

BAHAN-BAHAN:

3/4 cawan koko

1/2 cawan air (panaskan)

1 1/2 cawan mentega tanpa garam (unsalted butter)

1 1/2 cawan gula

1 sudu kecil perasa vanila

4 biji telur gred A

3 cawan tepung kek yang diayak

1 sudu kecil soda bikarbonat

1/2 sudu kecil garam

1 cawan susu

CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan oven pada suhu 180 0C. Sapukan dulang pembakar dengan sedikit mentega dan lapikkan dengan kertas parchment.

2. Sementara itu ayak koko dan masukkan ke dalam air panas. Biarkan sejuk.

3. Di dalam mesin adunan, pukul mentega sehingga ringan dan gebu.

4. Masukkan gula secara perlahan-lahan dan pukul lagi.

5. Masukkan vanila diikuti dengan telur satu per satu.

6. Di dalam mangkuk masukkan susu ke dalam koko yang dibancuh tadi.

7. Gaulkan campuran tepung dan campuran koko/susu secara bergilir-gilir ke dalam mesin pengadun dimulai dan diakhiri dengan tepung.

8. Bakar selama 50 hingga 55 minit. Periksa dengan menggunakan lidi sate, jika kering bermakna kek telah masak.

BAHAN COKLAT SUSU SAPUAN:

1 cawan krim

2 cawan coklat masak yang dipotong kecil

1/4 cawan mentega

CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan krim dalam mangkuk yang tahan panas.

2. Tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi coklat dan mentega. Kacau sehingga sebati, sejukkan dalam suhu bilik.

3. Apabila sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk semalaman. Sebelum digunakan, pukul dengan menggunakan mesin adunan sehingga gebu.


tapi seme ni tak sure lagi...
so mase tu lah saat kebosanan mule datang...
then kak ina bg tips,dye suro men game...
try lah men game LUXOR ni...
seyez cakap men game ni memang tak bosan..
tapi tension nak mati!
wooh,susa giler...maken lame maken laju then mule lah serabot tengak mende tu laju2...
memang sangat stress yang amat...
pengakhirannyer update blog then tutop lappy, solat n tidoo...


2 luahan hati dari little witch:

Arumi Dasuki and Erma Alyssa said...

seronok anda mengkutuk saya..grrr

josyu said...

seronok??
tidak pernah seronok mengutuk orang laen...
tidak baek kite berfikiran yg tidak berk tgtang org lain :))